Sunday, November 30, 2008

Sepanjang Jalan (Intro)

Cerita out-station ni... Intro jelah, banyak sangat ceritanya. Lagi pSy drive kereta sendiri so bebaslah sikit melencong dan melancong..keke. Hari selasa bulan lepas (hehe yelah, bulan lepas la tu. kan sekarang bulan 12 sudah?) bergerak menuju destinasi (chewah) Kuala Gula, pastu ke Selama dan Daerah Gerik merupakan destinasi terakhir... Itu on-paper la...
Gambar kuil di sepanjang jalan dari Taiping ke Kuala Gula. Kena lalu jalan estate yang cantik dan rata penuh dengan sawit sepanjang jalan
Iskkk apa si Odu ni bikin? terkejut juga pada mulanya. Ni aktiviti petang diurang rupa2nya. Memancing ikan haruan dan keli yang memang banyak di sepanjang longkang di sini. Si Odu ni baru dapat seekor haruan ni... layan
Singgah Kuala Sepetang kejap. Hah ni mee udang Super yang pernah kuar di tv3 dulu tu. Memang rugi kalau nda rasa... sy terlepas cakap sama si Pian, 'isk rasa cam belum kanyang la Pian'... dia cakap balik, 'bos, banyak sudah tu, klu nda kanyang juga nafsu sudah nama dia tu..' selamba ja dia cakap..hehe terus sy diam2 ja..padan muka sy!
hehe sy pun berpikir lagi ni tadi..perlu ka kasi post ni pinggan kosong ni ah? hehe perlu kah ah? argh, kasi post jalah..keke



Singgah lagi di Taiping. Round Tasik yang terkenal itu dan berjumpa dengan kawan lama, tauke mercun (pengimport mercun dari China terbesar di Malaysia!) Ah Meng belanja pulak makan stik ayam pula di Hotel The Legend ni... huarghhhh kanyangnya. rasa macam mo tidur sini ja. Ada offer tapi kami teruskan perjalanan ke Selama (hehe alasan nda mo kasi susah kawan kunun).En. Pian kita ni sedang merenung hp sebab rindu baby dia. baru 2 bulan kaitu? Sian kami tidur di rumah rehat yang belum siap sepenuhnya di Selama. Belum ada furniture ba... Kotoh, sepa suruh mo jadi kuli gomen kan? hehe ba nnt sy sambung lagi banyak lagi cerita ni...

Tuesday, November 25, 2008

Out-Station again... (quick post)

Sepatutnya hari ni...hmmm dunno why. Too lazy to go but ordered to go by my boss so I think I have no 2nd option available... Till friday. And the worst (again, not sure) thing is that I have to drive my own car and dia bilang... ' nevermind, you claim la later...' Adui jadi kerita pejabat la pulak kerita sy ni...but from the positive side, siuk juga, not too official la lawatan sy ke daerah ni nnt kan? buli la curi2 pigi mana2...hehe (kuar tanduk ni, nda ba)


Till then, adios..

p/s: kamurang pernah naik pigi skull atau pernah jumpa ka this bus? sy sama si Leslie (anak buah betul2 ni) jumpa di Ipoh Town... Cute huh?

Saturday, November 22, 2008

Flying and Speeding...

Maybe I did mention earlier bout this. My wife leaving me (ops? rilex) bcoz her sister's wedding ceremony will be held at Kg Kibbas, Ranau on 22nd Nov. So as planned, last wednesday morning about 2am we off to Shah Alam, fetched my lil' bro and next to LCCT. Reach LCCT about 5am... (nah, mata ngantuk sudah ni) and right after she and ReNo Jr. take-off to KK, we start the engine once again (jam ngam2 pukul 6.55am). OMG! I have to reach Ipoh before 8.00am which is impossible! (or should I say almost impossible?)

Grumpy faced Lil' Sumandak. Sudahlah demam nda kana bawak balik kampung lagi. sedey tu dia...
ReNo Jr. also demam tapi muka happy sebab dia dapat balik...

Peace! I'm going to fly papa!

Pls fasten yr safety-belt! You won't believe this! we reached Ipoh ngam2 8.30am! All the way di hiway sy tekan miak dan purata kelajuan adalah 180km/hour! Tengok meter laju tu betul2. kelajuan masa ni (adik sy yg ambil) 190km/hour sudah. FYI, jarak dari LCCT ke Ipoh (petunjuk di hiway) adalah dalam 230km. Tu pun sempat berenti isi petrol di Sg. Buluh kejap. Means that I only take about 1 hour and 35 minutes to reach Ipoh from LCCT! Nuts? haha Gila! Whatever...
WARNING! Don't ever2 do this kama! lagi satu, kalau teda kawan tukang erase saman speed-trap, biar la lambat kan? Heh Feel proud with my Waja bikin separuh2 Gipun this! haha
BTW, suka diingatkan I have to be there in Ipoh that particular morning sebab kami ada latihan menembak dan sy (macam biasa) jadi head organizer. Malu la kalau peserta sampai dulu kan? TG, everything goes smooth dan malamnya saya tertidur seawal pukul 8pm sampai the next morning pukul 7am...

P/s: Berhati-hati Di Jalan Raya, Ingat Orang Tersayang! :D

Thursday, November 20, 2008

Saya, diurang dan urang putih...

Lama sudah nda menjenguk2 sini ni (Macam pernah guna sudah ayat ni...) hehe so banyak la sudah cerita sebenarnya... hmmm mula dengan apa ah? Okey la... last week, friendly game pun ada 2 kali (Borneon + Malaya) dan errr hmmm dua2 pun kami menang kaitew? Nda ingat... weekend? nah ini la yang sy mo kasi cerita ni...

Jumaat ada game lawan team Hospital Besar Ipoh...menang 4-2 kalau nda silap. Pastu malam teda la buat apa2 pun... resting time... tapi dalam pukul 10pm kawan saya si Ah Wai call. Dia ajak kuar pigi makan... sy ok saja, tapi sy minta dia dtg amik di rumah... dia cakap ok... hehe rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari, kan?

Buat2 tekezut bila ada Toyota Alphard parking depan rumah..o c Ah Wai rupanya.. tauke besar ni. tahap millionaire juga la dia ni tp mmg x sumbung. Respect tul la sama dia ni... ok, off we go!

Lepas makan di Medan Ipoh, si Raibon plak SMS bagi tau diurang dengan geng2 urang putih 3 orang (memang sy kenal sudah sebab durang ni ikut main bola sekali) sedang 'minum malam' di Bercham... so tanya Ah Wai.. jom pigi singgah sana kejap? Ah Wai pun cakap jom saja... Oit? jam pukul 1.00 pagi sudah ni....Ini lah keadaannya bila urang putih yang separuh mabuk campur budak2 borneo yang juga sudah miring.. haha siap ada 2 butul 'langkau' durang bawak dari Swak... si Lee ni kena 'pukulan' sampai nakalapik o... Sip baik ada si Raymond jadi tukang urut kepala dia... hah masa sy sampai durang kira sudah abis minum laini...
Ah Wai, sy, Raymond, Jhonney, Raibon, Jim dan si Pok. saya ma si Ah Wai order makan banyak2 pastu makan sikit, ambil gambar ni, cabut! haha...
Jhonney, Jonathan, sy dan Raibon.Jonathan, sy dan Jacob - You guys are so great!

Iklan: Raymond suruh Adawin ambil gambar dia dengan rantai emas duit terpijak dia tu..hehe mahal tu geng!

Credit goes to Mr. Myanmar a.k.a Adawin.. pandai ko ngambil gambal geng!

Tuesday, November 11, 2008

Lucky guys & lucky numbers (quick post)

For some people they'll called it 'duit terpijak' or 'duit tikam'..hehe Dunno what to call it dude, but recently friends of mine so lucky to bet on the right numbers... ayakkk! 1st prize somemore ow... that night they called me and asked me to come out for makan. Then, these 4 lucky guys 'lepak2' at my house, watching football match where Manchester United lose to...(cissss!), then sambung pula Liverpool vs Bromwich Albion...
Durg cakap jan kastau urang pasal kami kena numbur ni ah geng tapi masa durg tidur depan TV tu saya ter'snap muka si Raybon dan Luajim (geng kuat main bola ni) sleeping while Raymond (isk, dia sudah beli rantai basikal emas-kalung basar mcm ketua Ah Long punya) dan si Adawin (suma budak2 komando ni) masih steady bercerita sambil meninguk bola...

Ya, sekian la cerita orang2 kaya segera. How much money they won? banyak juga la.. bayang la 1st prize pun koman2 RM2.5k... more info, korang cari la durg ni, nanti saya langgar janji plak.

p/s: hehe Ni post pun kira sudah langgar janji ni kan? kekeke...

Saturday, November 8, 2008

Happy Birthday Mama...

I suppose to post this earlier... hmmm no need to detail. She know...

Happy Birthday Mama... We Love You more then words can say!

Wednesday, November 5, 2008

Sumazau Dance & Concert (funny)

Personally as a Sabahan, I feel so proud to see my son performing at their kindergarden graduation concert especially perfoming Sumazau Dance! Just imagine, ere in Ipoh, who going to be their Choreographer? So then my wife supplied the teachers with a copy of CD consisting sumazau performance by pro dancers along with 'Sayang-sayang Kinabalu' song!

The Graduation Concert actually, the dance eventually become so funny. Just imagine, the kids know nothing bout Sumazau-except Mr. ReNo Jr. the rest all 'buta-buta'. I managed to record the performance using my Nokia hp...

video

He look so cute right? (psssst, dia bilang I'm not cute anymore, I'm hensem oledi la...) I already received the ori CD of the whole concert done by pros but I prefer this one to share with you guys... cheersss...

Monday, November 3, 2008

Perakian Sabahan Outing

Last week, we Sabahan in Perak combined together without considering our backgrounds and decided to setup a small outing somewhere near Hutan Hulu Piah, not far from Ipoh town. It was basically conducted by all the senior Sabahan especially PDRM Vat 69 guys... bagus betul la diorang ni. Ehem, ehem the rest campur2 la... Students, kerja gomen & swasta dan yg belum keja pun ada jg...
Happy faces...
The hero and jr.
Mandi sungai... sumandak dan tanakwagu...
Calver, me and the kids...
Apa dibincang lagi tu? Pasal sakit lg ka? Ni bakal2 nurse berdiploma ni...
Makan lagi... Ah Chong muka kesiukan ah... Tambah, tambah lagi Raymond...Apa ni? Resepi? Timin bilang rahsia kenen...hehe
BBQ chef: Mr. Timin sama yg ambil gambar...
Isk... Ah Chong, sudah2 la makan.. tu pastor mau limpas tu...
'gambar sini' si Carlos tukang jaga api. Ehem, 'tagap ko geng'... kekeke

Memang happenning ah. Banyak game baru dan rekod baru dicipta di sungai yang tidak bernama ini. Misalnya 'kapal selam', 'balak hanyut', dan mcm2 lagi...Yang masih malu2 pun ada juga. Dan tujuan dia pun memang utk mengeratkan hubungan silaturrahim antara Sabahan. Ops Borneon laa.. so sapa2 yang baru di Perak, sila hubung-hubungi blogger yang miskin dan macho ini.. kekeke
p/s: harap2 ada outing macam ni before Xmas nanti...