Thursday, January 29, 2009

Flash back!

Adui what to say huh? Sorry la kawan2 terutamanya fellow bloggers yang selalu berkunjung di Kadamaian ini. Kemain lama sudah sy nda up-date blog ni..isk busy ba kunun sy... balik2 ja dari 'Sabah Tanahairku' hari tu, terus kena dera dengan macam2 tugasan.. Taun Baru Cina pun kena kerja juga (Ada cerita lain ni). Sian org rumah saya... nasib baik adik ipar datang all tyhe way dari Shah Alam jadi peneman diorang.

Teda cerita sangat...biasa2 ja. Blur plak rasanya utk ber'blogging semula...ok, ni cerita flash back ni. Teringat plak saudara mara dan kampung halaman bila tengok gambar2 diambil masa di kampung hari tu... Ni semua telatah Maratun's Bros a.k.a Tanak Tama... Suma 6 orang adik beradik ni (pstttt... suma laki) Bila sudah berkumpul mula la plan mcm2. hari tu kami ramai2 kuar ke kebun bapa untuk ambil buah 'pugee' @ tampoi.

Planning mcmana mo timbak tupai yang selalu kacau kebun 'beliow'..hehe
Bro Dadi... ada talent jadi Orang Asli bro..kekeke
Uik? Masa bila plak ada pacat sini ni?..masa budak2 nda pernah kena gigit pun?Buah 'pugee' atau tampoi...
Pose maut.. orang penat2 manjat dan menggalah, ko duduk bergambar ah?...hehe

The Maratun's Bros a.k.a Tanak Tama... Six Bros with a dog name White T...

Personally, bagi saya la, sebenarnya tujuan mengambil buah 'pugee' tu cuma satu alasan untuk satu keluarga menjalankan aktiviti bersama. Yalah dulu masa budak2 senang2 jumpa, sekarang ni setahun sekali pun belum tentu... Betul ba kan? Nah maka itu enjoy the highly valuable time while you can. Mangkali tahun2 akan datang cerita sudah lain...Hmmm harap2 tidak...

16 comments:

Mell_f said...

Semoga ko sihat walafiat seja disana :)

ReNo said...

Thanks mell, sihat ni...harap2 nda terlebih sihat pulak la..hehe niway, thanks

kuai said...

palan-palan ko sana papa reno... mcm sedap tu Pugi oo.. hehehe... tu limbatok bulum kanyang tuh!!

Kengkaru Kong said...

sa suka post ko ReNo...langadon oku'da kampung ku...sa mau ko hantar tu tampui...sapatttttt!!!

ReNo said...

Kuai, alala mimang sadap tu. sini nda jumpa lg ow...huhu tu limatok kureng asam ba tu, nda minta kebenaran mengisap darah..hehe

Kong, sama ja ni...sy pun langadon juga tapi apakan daya, sini sjung tmpt mencari makan...huhu

GregChai said...

thanks bro, bah plan-plan.

memang siuk kalu dapat kumpul family bah kan, tapi bila kita sudah ada famili dan karier ada yang terpaksa pindah jauh-jauh so ada sikit cabaran kalu mau berkumpul.

apa-apa pun bila dapat peluang misti happy :D

cheers

ReNo said...

Bro Greg, ya bah kan...susah sudah mo dapat peluang mcm zaman kanak2 dulu2 o...tapi harap2 tali persaudaraan kekal akan selamanya..cewah.. hehe thanks juga bro...

Bambangan @ Ony said...

time besar2 ni, rasa best pula kan berkumpul bersama2, lebih2 lagi kalau lama sudah inda balik kampung bersama-sama. Kalua time krismas pun bukan semua org dapat balik tu kan...

emmm cerita agak lain sedikit sudah bila besar sudah kan... tapi satulah yang sia tau manusia ni, setingi mana pun darjat dia di pejabat, bila balik kg dan berkumpul dengan adik beradik, emmm dia tetap orang yang sama seperti time budak2 dulu... dia tetap dengan perangai dia....

kalau ada adik beradik kita ni, polis kah, askar kah atau dalam kategori ganas2 seperti komando, tapi bila balik kg, takut juga tu diorang sama urang tua, takut dgn nenek datuk atau org yg lebih tua macam abang atau kakak dioranglah.... ya lah bukan takut apa begia, tanda hormat bah tu...

ada kazen sia polis, time balik kg hari tu, nangis bah kana marah mama dia... terus sia nampak kazen sia macam budak kecil lah pula kana marah.... tu lah len kali jangan telampau mabuk kama...

Emmm nice post kali ni bro... sampai c kong pun rindu dengan kampung dia... sian dia di tempat org len.

Ornest said...

Siok juga teringat masa kanak2 dulu. Budak lelaki klu pigi jlan masuk hutan, misti bawa lastik :D Mau lastik burung saja dlm utak. Tp sebanyak2 buah yg slalu sya jumpa masa budak2 dulu, sya ndak pernah pula kanal ni buah "pugi". Apa lagi gia nama lain dia ni Reno? Bulih makan kaitu?

cLaiRe Bennet said...

hehe...masa dlu2 di kampung p 'rumilik' atau 'mongurak' slalu jumpa tu 'pugi' tu sana..buah hutan kn..heheh asam2 kan tu...tia tau la sama ka nda buah kita ni..hehehe

ReNo said...

Ony, isk kuar air mata sy oh kejap.hehe betul 100% apa ko cakap, tidak buli sangkal... masa arwah datuk sy masih hidup, dia nda pernah tinggi suara tapi kalau dia sudah mula ceramah dia, huhu suma urg diam tunduk nda berani lawan tu...respek sampai tahap tu. dan harap2 bila sy bergeral datuk bisuk, urg pun dengar dan hormat sy juga. buli ka tu ah? huhu...

Ornest,ya zaman sudah berubah kan? sekarang tinguk la, sampai 2 laras bakakuk kami bawak masuk hutan. dulu2 men senapang ginsok ja.hehe buah pugee ndada ka tmpat kamurang? isk banyak ba jual sana sabah tu...

Claire, ya buah tu laitu. tapi skrg sudah maju ma, bila kana baja bauh masam jadi manis2 sudah suma..hehe waaa nda sangka ko pun pernah pernah mengurak ah..macamana la rupa ko kana tangud ah Claire? hehehe

presen said...

bro ko nombor brp dlm adik beradik ko? semoga pertalian u all kekal selamanya...

kukuanga said...

jarang tau pugi rasa masam... mangkali yg c Claire pigi makan tu yg satu lagi macam pugi (apa gia nama yg astu lagi tu, urg bikin sambal) masam betul.. but, its not pugi.

bikin merindu kampung bah ko pny post ni Reno!

san said...

hehe... askar semua sa nampak tu.... bakakuk atau sinapang angin tu? kuat tu sinapang angin, kalau timbak tupai.

HoneyBUZZin said...

Best berkebun..especially bila ada 'kaki'..
Ba..palan-palan kamu arr brader. Semoga sihat selalu disamping keluarga.

Bambangan @ Ony said...

jangannnnn nangissssss bahhhhh