Monday, December 8, 2008

Asthma…

Do you have any idea what is Asthma? Asthma (AZ-ma) is a chronic (long-term) lung disease that inflames and narrows the airways. Asthma causes recurring periods of wheezing (a whistling sound when you breathe), chest tightness, shortness of breath, and coughing. The coughing often occurs at night or early in the morning. Asthma affects people of all ages, but it most often starts in childhood. In the United States, more than 22 million people are known to have asthma. Nearly 6 million of these people are children.

She is my daughter and she's only 4 years old... can you just imagine? But she's fine. If you can see, she's always smile during the whole treatment...

Video: She's taking the the treatment 'Inhaled corticosteroids'.

p/s: GBWU Kembeb!

19 comments:

Wel^Beiolman said...

Reno..wah...so pity o...jan kasi besa makan sejuk kama reno...budak suka tu makan eskerim kan..makan ais batu la...minum sejuk la lepas lari2 main....bahaya jg tu kalu kasi main2 air teda org jg...hope she will be fine....

sia pena jg anak my cousin..ada asma dari kecil...ada tu hisap2 bantuan pernapasan durang lg...last2 ok suda la sekarang sia dingar sekarang...tp anytime buli datang balik kalu inda mau jg....daging buaya n kuda bgs kenen tu tuk asma...

Mell_f said...

Adui,sian :(

Sy pun suspek sy ada asma ni, selepas sy tua begini baru ada tu simptom2.nda boleh ada kucing laini di rumah,atau geng2 binatang berbulu..hm..hope she'll be fine.

†bandaged-knee† †Broken-Medusa† said...

:P wish she'll get rid of the any asthma thingy after she pass this treatment.. :p arap2 tia ulang2 oo kan..? hmm.. any idea kaa bro reno how do she get that..? :P hmm kusing mkin..? :P mcm si mell2 ckp..? ^_^" hehe..

hope she'll get better soon.

cLaiRe Bennet said...

sy ada asthma masa budak la..sengsara ba tu mau tarik nafas tp mcm teda sja...huhu tp nsb baik skg ok sda...mmg bikin kesian ba budak ada asthma..kau bygkan lagi kalau yg baru baby..ada bunyi lagi tu kalau durang bernafas..mmg sy tia tahan dgr la..sedih ni...sb nda dpt buat apa2..mau suru dia tarik nafas pelan2 pun dia blm fhm..huhu mmg btl jg ckp si wel tu jgn kasi minum apa2 yg sejuk..tgk la d ruma langsung teda air sejuk di fridge..sepa p buat kana marah..hehe

yg sy tau..timun, kangkung, nangka, tembikai...byk la makanan 'sejuk' yg nda kana suru makan...huhu

hopefully she'll be fine..

Merapu itu baik untuk kesihatan said...

asthma is treatable right? sorry for my ignorance..tapi boleh kena sembuh kah tuh? hurmm..nanti lah sya surfing or google..take car of your cutie ok..:)

ReNo said...

Wel, ya sy pun suspek sbb mknn atau minuman sejuk tu. Sbb dia ni lama sudah merayu2 minta beli kucing (geng si mell ni) tp sy namau kasi beli..

mell,ya trigger dia tu bulu kucing tu..jaga2 kama

Beck, thanks ah, ya hope she'll be fine la..ya mangkali sebab minuman atau makanan sejuk baitu Beck. Sy namau kc beli dia kuceng since doktor bilang bagus jan piara one so, pa buli buat..

Claire, ya ba kan claire, mmg nada buli tu minum air sejuk tp kdg2 dia curi2 jg gia minta beli eskrim ma auntie sama uncle dia klu durg dtg..adei mlm2 bunyi 'turbo' keluar tu pernah pukul 1am kana pg klinik ba kc treatment asma dia tu..Risau ja time2 sy OS kdg2...

Geng, treatable ba kunun tu...tp makan masa sikit la. lg durg ni sensetif sikit sama minuman dan makann tertentu.

GregChai said...

urang yang ada asthma sensitif sama habuk jugak, tu karpet pun bahaya tu.

Hope she recover fast.

ReNo said...

Greg, ya betul tu. Karpet sama berhabuk pun trigger juga tu...rumah sy teda karpet sudah. suma kana simpan sbb bahaya ba...

belleOFranau said...

cian dia...mau kasi tau kama dia ni..apa yang buli makan n nda buli...

Gallivanter said...

I'm really sorry to hear this....sigh...

Gallivanter
http://www.danielfranklingomez.com

ReNo said...

Belle, ko paham2 la budak2. angguk2 ja masa kastau tp bila pusing, abis...suma durg makan balik...pening ow.. :)

Gallivanter, thanks bro..but she's doin' fine...no worry. Thanks to God.

sweetie~ said...

laling jgn kasi dekat sama kuching...dan jg kasi pakai bedak....apa saja la yg dlm bentuk serbuk....kadang2 certain bau perfume pun buli trigger tu....

sy pun nda buli kana habuk kulit pandai gatal2...lepas tu idung pandai berair.....duduk atas rumput pun nda buli nnt bangkak tu pantat....eh punggung...keke

ReNo said...

Aik bedak pun buli jd trigger ka pulak? isk..patut la men suka lg dia sama bedak tu...alala parfume? nda tau plak...

Isk ko jan susah ba nda berani tu abuk2 hinggap sama ko klu sy ada..hehe nda ba... rugi la ko ni klu tgk org men bola kana la ko bediri kan?

p/s: nnt sy bagi ko bangku..hehe

HoneyBUZZin said...

Klu ada Asthma, tia bole makan kacang la..itu urg bilangla..tia boleh tidur aircon.... klu boleh, jgn simpan carpet dirumah..asal dusty dusty punya area mesti kasi jauhi dari dia la.
Will pray for ur girl..don't worry. God Bless

Redgirl said...
This comment has been removed by the author.
Pirut said...

sian gia anak ko kan kawan.. jan kasi dia sejuk2 bah.. macam dalam gambar tu.. seksi tul baju.. biar dia dalam suam2 jak.. :) semoga cepat sembuh.. :)

ReNo said...

Honey, thanks. ya mmg teda sudah karpet suma di rumah tu. Tp aircon susah plak mo buang...solution, sy kasi higher a bit suhu mcm 26C ka gitu jalah... panas ba durg nda buli tdur...

Bro Pirut, thanks banyak2 bro...

BuDakHutaN said...

Kena jaga kesihatan dia neh, kalau tia silap faktor persekitaran dan pengudaraan yang baik akan dapat mengurangkan risiko serangan asma..
anyway, wish her all the best!

ReNo said...

BudakHutan, thanks ah...