Sunday, October 5, 2008

Selepas Hari Raya - Cerita Bola

Ok raya sudah habis (semangat raya tu masih ada kut?). New days waiting ahead. My office got crowd already now. Compared to last week, nobody else except Mr. Terry B. Feriera, me and myself... Hope after this out-station also no more... I'm getting tired of it...

Cerita yang saya mau kongsikan ini adalah berkenaan aktiviti anak-anak Borneo (especially Sabahan) semasa bulan Ramadhan yang lepas. All this while our office here got our own footballl team ba but due to the holy month of Ramadhan, semua durang ni fasting and of course tidak boleh main bola la kan? No more weekly friendly football match dengan kelab2 bola di Ipoh ni... But I got my own problem pulak... Saya mau main bola juga but, who's gonna play then? Mana ada team?

Its all started when Raymond Harun (budak Vat69- Player PDRM Malaysia, Abang si Ronny Harun - Ex-national player) datang rumah lepak then dia cakap 'bro, teda main bola lagi ka?'... Hah bila mula ja ayat tu kami pun bincang panjang lebar... Akhirnya kami bersetuju untuk cuba setup satu team baru yang terdiri daripada semua budak2 yang tidak puasa (tidak termasuk yang wajib puasa tetapi engkar-ada juga sorang dua ni... hehe). Including raising fund by approaching our sponsorers (thanks goes to Mr Ah Wai, En. Saiful Lizan, En Mior Hamdan etc) was done perfectly.

So, here come the new Borneon Team! Our first match melawan young chinese team yang kena belasah 6-0 kaitu? Next opponent: Team BAR 1933 Ipoh, semua player diorang ni kira otai juga la. Sponsor dia ehem, ehem... Bar lagi gitu. Team ni memang kuat sebab beberapa player dia ex-state player. Pun menang juga mungkin sebab tidak semua player dia turun hari tu. 5-4 kami menang.

Pastu main lawan dengan Team 'Owl Red Machine' atau kami panggil Team Burung Hantu. Team ni juara Liga Perdana Ipoh. Team ni campuran semua bangsa; cina, india dan melayu. Sengit, penuh terjahan keras dan akhirnya kami menang tipis 1-0. Pastu lawan Indian Perak Team. game ni semua serba tidak menjadi... Mungkin semua letih atau sebab ada regular player yang tidak dapat turun main? kami kalah 5-1 dan semua kelihatan frust petang itu...

Team Burung Hantu tidak puashati kerana status sebagai juara Liga Perdana Ipoh tercalar oleh team yang baru saja ditubuhkan? Game sekali lagi sengit, penuh terjahan keras dan walaupun kami mendahului 1 gol dari awal, di penghujung permainan mereka berjaya menyamakan kedudukan melalui free kick. masuk masa kedua saya keluar memberi peluang rakan lain. Dan nama team Borneon tercalar kerana dicabar. Insiden ber'kung-fu' terjadi kerana dimulakan oleh pihak lawan yang menyepak pemain kita selepas wisel dibunyikan... Nasib baik tidak merebak... Ingat, player kita hampir semua adalah Komando Vat 69 yang berhati kering..hahaha... sebaik insiden tersebut berjaya disuraikan dan refree (Thanks to Abang Man) memperkenalkan players kita yang memang tidak dikenali (ramai player yang memang kenal saya di Ipoh ni tanya, lu punya player baru import dari Siam ka? manyak kelas lia punya muscle?) semua player lawan yang tadi garang macam rimau, selepas kenal siapa kami hilang sekelip mata bak tikus jumpa kucing... kui, kui, kui...

Pastu ada beberapa lagi game yang saya tidak lagi ingat termasuk lawan team Perak Chinese Football Assoc. yang kami menang 3-1. Game ni menarik sebab ada Ex-national dan ex-state player serta game juga sangat kemas... game ni jadi lebih menarik sebab team kami tiada keeper. Solution? ok 1st half, raymond jadi keeper (dia drible bola sampai tengah padang, gila!) dan saya pula terpaksa gantikan dia di 2nd half! Haha...

Ramadhan sudah habis, tapi mungkin team ini akan kami kekalkan seandainya tiada halangan terutamanya sponsor (mahal la sewa padang ngan refree sini :D). Lagi pun, its good to have activities for all Borneon yang tinggal jauh dengan keluarga di sini. Also nice to know new Borneon friends every day. Now we all become more closer like a big family. Banyak plan lain yang telah dirancang dan dan mula dilaksanakan (Woi Marvin, korang pigi tangkap ikan nda panggil ah masa raya tu ari? mana saya punya bosou?hehe) untuk masa akan datang ini. To those borneon yang ada di Ipoh especially, you are always welcome to the club! Ipoh Mali!

Ipoh Borneon Football Team members ; Raymond, Jekson, Adawin, Carlos, Raibon, Saliman, Palin, Lorins, Webster - (Vat 69) Timin, Filex (2 Briged)

Selain Borneon yang melengkapkan team ini; Kecik, Ma'e (salute, korang tahan main bola time puasa), Panjang - (Vat 69) Fairos, Saiful, Mior, Lan (hehe geng kantoi puasa ni) (DWNP) - Terima kasih!
p/s: Harap maaf, gambar2 semua tidak dapat dikongsi kerana sebab-sebab tertentu.

7 comments:

Mell_f said...

wah,semua org mcm ada mood mau bercerpen oo..lols. time puasa byk limitation kan,nda bole main itu ini. nah,skg berabis la kamurang ah.

ko suka main bola tapi perut masih besar jg,amacam tu? mgkali ada isi tu perut tau. hehe.

Wel^Beiolman said...

Hahaha..macam pusing2 cerita sal bola sja ni reno..haha..nasib lg tajuk dia cerita bola..haha..

mesti kilan budak2 posa inda dapat main..buli jg ba tu..haha..tahan hati sja la lepas haus.haha..kalu main d penang kestau sia ah reno..kita kasi tukar tu cerita bola ko p cerita beer pula.hehe..

ReNo said...

hehe betul tu mell... haha berut besar? ala nda besar, lovely handed ja bilang kawan saya tu mell..keke mo diet balik dan start masuk gym balik sudah ni. hmm jaga kamu ah, good looking sudah balik sy lepas ni tau..kekeke

ReNo said...

memang la cerita bola wel.. tajuk pun pasal bola maa. bukan macam urang tu, cerita weekend pusing2 makan nasik, minum beer, pastu perasan ensom. jan marah ah wel... haha ok akan menyusul ke Penang ni... sedang plan2 lagi ni. hiss bila la sy free sikit ni ah?

urang ranau said...

aikk teda lagi cerita2 pasal makan ka bung reno? selalu klu ko ber blog mimang teda miss ko cerita pasal makan2. hmm anyway, cerita psl bola pun not bad..

Beck the BandagedKnees said...

Hahah!! best oo.. reno!! lol.. cerita bola laa.. ;) hehe.. best nya tu kalu sabaha2 yg team up.. lol must b wild i mean the games.. lol.. tahan2 baa.. urg kita.. jk jk jk.. xD heheh.. lama sa tia main bola.. was on a play back to my school era.. skrg tua2.. tia tau mo kick apa ni.. lol

hehe.. keep it up.. best ni activiti.. better than juz watching footballs.. lol.. xoxo

ReNo said...

Joy, alala urg komplen blog sy ba..napa pasal maaaaaakan saja durg bilang? sekali sy tukal, ko pulak tanya mana cerita makan... kekeke abis mcmana ni?

Beck,iskk ko tau mmg best tu men bola, buli lepas tension keja sikit... wa dasyat nda tau plak ko pun ganaz pernah men bola? wei garl still can play ba, men futsal sekarang ni kan bnyk? go go beck! caya lu..haha