Tuesday, September 23, 2008

The real version of 'Out-station' (Betong, Thailand)

Yesterday as been said earlier I went to Gerik for mahkamah things. We arrived there about 11pm and decided to overnight at Rumah Rehat Gerik... Next day after all the official things been settled, one of my staff suggested us to go to Betong, Thailand for beras pulut and beras wangi... So I said 'hmmmm why not?' heh 'un-official' things time... tapi who got passport? haha my staff made a phone call and few minutes after that Thailand off we go.... sawasdee khap, khun cher alai na' khap?
Welcome to Thailand!


Bandar Betong, tiada istilah tidur dan puasa... tapi malamnya lebih banyak cerita dari siang!
Signboards everywhere tetapi dalam bahasa diorang pulak... hmm pening!
Macam di KK! haha...
Nda tau napa suka betul amik gambar menara ni....
Tuttut (teksi pick up)bersepa dan bangunan hotel 5 bintang yang jauh lebih murah berbanding di negara kita.. hmm rumah urut dan bar sepanjang jalan jgn cerita la...
Ops, penunggang motorsikal tidak diwajibkan memakai helmet. Herannya, kes kematian melibatkan motorsikal di negara ini jauh lebih rendah...Masjid indah di tepi bandar yang penuh dengan segalanya, ya segalanya... janji ada al-fulus saja
Laluan balik ke Malaysia...
Gerbang di IQC Thailand...
Hah, ni kompleks Malaysia... dari segi bangunan memang kita nampak jauh lebih kemas
Dalam banyak2 perjalanan kaurang, ada berapa kali saja jumpa signboard 'WELCOME TO MALAYSIA' ni?

We did it again. And this time using 'hands up' passport... how amazing huh? Kami balik dengan 21 kampit beras pulut, 5 kampit beras wangi dan 6 tin kuih kapit-yang terkenal itu- disumbat dalam kereta (kalau naik kenderaan persendirian mintak maap! kena tangkap masuk lokap lagi ada... berani buat la tetapi tanggung sendiri ah...hehe) Hmm now planning for next trip... mungkin masa raya?

10 comments:

presen said...

punya berani ko ni bro!!! mintak seguni beras bro...hahahaha!!

ReNo said...

haha ada beras pulut di rumah..dtg amik la kalau mau bro...

presen said...

btul ka? nanti kan sy panggil mama sy masak pulut guna beras tu utk depavali!! namanye 'pulut bentong'. hahaha

Beck the BandagedKnees said...

Waaa.. best oo khap! >_<"" how is thailand...khap? I wish to hav a look at other country like thailand tooo oo.. khap~ ada bawa oleh2 balik kah khap..? :D hehe

Andrik McVean said...

wow...pi thailand kah ko nie? siok bah ko nie tau..hehhehe

ReNo said...

Presen: Buli ba kalau kao..hehe

Beck: hehe beck len kali ikut sy pigi sana la kalau ko berani...hari tu balik hari, nda siuk..dulu bermalam..mmg happenning lagi dari mana2 tmpt yg plg happenning di KL. isk mcm biasa ja sy ni? LOL!

Andrik: ko ada pasport dan fulus sikit? gibmi a kol...kastau awal2 skit nnt sy plan kan..bnyk kontek sana...

Wel^Beiolman said...

reno..best kan thailand..haha...p sana tahun lepas..mimang best la...ko p tanah besar sja ba kan...limpas sempadan sja..wahaha..p pattaya best..

ReNo said...

wel..jan ko cakap basar sana ah..i've been to pathaya ow...haha riak ni...turun apot Bangkok..pastu 2 jam lg tu naik double cab pigi Chonburi. Sy 1 urang ja mula2 smpi..adei nasib baik sumandak lawa pigang kertas bertulis nama sy tu tunggu sy di apot...klu teda kana jual la sy time tu..kekeke...Deligasi ba kami tp ko haha siang ja ada lecture. malam dia kasi sedia van kicik dan kami jd boss! haha ko nda perasan ka sy pandai sakap siam sudah..aha..ops marah bini sy ni karang...yalah mimang siuk sana tu..mo pigi Chiang Mai tp nda tau bila ni Wel...

Mell_f said...

nah,jadi bila mau kasi nafkah berupa beras ni reno? LOL.

ReNo said...

hehe si mell... nda ba lawatan sehari kami ja tu..balik hari..teda men nafkah batin2 tu suma ah...ba bawa kama barait ko sini sy kasi ko errr.. berapa gantang ko mau ni? :D